Biserica, credinţa, credincioşii şi păcătoşii

Cea mai mare putere în stat e Biserica. Clar. Neoficial evident. Dar asta nu e o noutate. De fapt eu nu vreau să zic nimic nou. Mi se rupe. Credinţa nu e credinţă. E îndoctrinare. Părerea mea. E un şantaj emoţional şi financiar până la urmă.

Dar până la mine nu a ajuns semnificaţia gestului de închinăciune a unora ( şi nu sunt puţini) de fiecare dată când trec prin faţa unei biserici. Mergi şi tu ca omul pe stradă şi te loveşi de “credinciosul” din faţă care se opreşte brusc să facă repede câteva cruci. Să le vezi faţa! Zici că în acel moment sunt cei mai smeriţi oameni de pe faţa planetei. Dar doar preţ de câteva cruci. Că ei or fi crezând că doar atunci îi vede şeful, că de altfel cum au băgat mâinile la loc în buzunar au liber la orice. Că gata, s-au crucit, sunt iertaţi până la următoarea biserică. Unde reiau ritualul.  Sau acelaşi gest făcut din mers, un fel de <<doamne iartă-mă, nu am timp să mă opresc că întârzii la treabă>>. Sau din mijloacele de transport în comun. Sau din maşinile proprii. Asta cred că e un fel de <<uite, chiar dacă sunt în mişcare tot mă crucesc>>. 

Sărbători, post, preoţi, împărtăşanie, rugăciune, mers la biserică. Un ritual. Personal l-aş compara cu mersul la bereBiserica e crâşma. Sărbătoare e însăşi ziua. Postul e reprezentat de zilele fără această activitate. Preot = barman. Împărtăşanie = prima gură de licoare după o zi de muncă. Rugăciunea e ceva de genul…”sper ca azi să fie barmaniţa aia bună”, sau ruga de sâmbătă seara “sper să găsim mese libere”!

Unii ar arunca cu roşii în mine. Alţii ar zice să ma ierte dumnezeu că nu ştiu ce zic. Alţii ar zice că sunt atee. Alţii ar fi de acord cu mine.  Eu aş zice doar că în afară de manipularea maselor nu văd rostul bisericii. Credinţa o are fiecare. În ceva. Că e Dumnezeu, e Allah, e Buddha, e Ra, e Shopenhauer, etc.  Pentru că nu cred că e nevoie de o instituţie care să-mi spună în ce să cred şi să-mi reamintească acest lucru după un calendar tot de ei stabilit.

 Şi dacă nu ar fi fost biserica, cum ar fi lumea acum?

Advertisements
Explore posts in the same categories: Exista viata dincolo de Antarctica, Unu ( 1 )

Tags: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 Comments on “Biserica, credinţa, credincioşii şi păcătoşii”

 1. shmeny Says:

  sunt la fel de liber-cugetatoare ca si tine. biserica a fost initial creata ca enforcer al legii. sa nu se omoare nebunii ca bezmeticii. ca unealta de control, as spune. a avut rolul ei. acum insa acest control nu mai e valabil.


 2. ptiu! Piei, satana! Tare postul 🙂


 3. ultima intrebare, pe mine unul m-a pus serios pe ganduri ! !

 4. rebelu Says:

  eu sunt de acord cu tine.
  astia care se inchina pe strada cind trec pe linga o cladire sunt exhibitionisti. nu credinciosi.

  si daca nu ar fi biserica lumea ar fi bine, mersi!


 5. chiar daca ne referim doar la utilitatea strict sociala – intotdeauna a fost nevoie de cineva care te vede chiar si-n cele mai tainice unghere.

  ”religia daca n-ar fi existat, ar fi trebuit inventata” (…)

  Oare cum s-ar fi putut tine intr-un relativ echilibru comportamental, miliarde de oameni simpli ?
  Doar prin legile laice ?
  Ma-ndoiesc !
  Inchipuiti-va ce s-ar intampla daca peste noapte n-ar mai exista educatia in spirit religios, ce duce la formarea acelui acelui for launtric al fiecaruia !
  Ma cutremur !
  Deci religia e foarte necesara !
  Ca sunt si neaveniti prin domeniu, asta-i alta poveste ! Dar la modul general …

 6. pinguinulfurios Says:

  Daca nu ar fi fost biserica, sigur ar fi fost altceva. Intr-adevar, era nevoie ca masele sa fie tinute sub o stricta observatie. Cei care au speculat ca cea mai buna manipulare e cea mentala au stiut exact unde sa atace: in frica de necunoscut a omenirii, in neputinta lor de a intelege anumite fenomene. Dar rolul educativ s-a limitat la educatia in cultura institutionala creata in jurul religiei. Pentru individ, perceptia educativa s-a limitat la cateva reguli de baza cunoscute ca cele zece porunci. Dincolo de asta, istoria ne-a aratat de-a lungul timpului implicarea bisericii in politica, in dorinta de dominare ca si institutie, de putere, de imbogatire continuua si de pastrare a pozitiei.
  Biserica a hranit mintile omenirii cu ceea ce a vrut ea. Credinta in diverse zeitati, puteri a existat inainte de infiintarea istoriei bisericii actuale. Si pe acest control se merge si in continuare. Ce arme, ce boli, ce crize? Santaj emotional!


 7. da, din punct de vedere social cele zece porunci sunt fundamentale
  Restul sunt variatiuni ale exceselor !

  Un interesant articol pe tema exceselor aici :
  http://samlucescu.wordpress.com/2009/08/08/religie-si-sexces/


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: